Hus av tre

I Norge bygger vi både hus og hytter i forskjellige typer treverk, dette er derimot ikke vanlig i andre land hvor de ikke har like god tilgang på treverk som man har i Norge og resten av Skandinavia. Mange utenlandske arkitekter kommc191544a281er derfor til Norge for å studere hvordan man bygger hus her i landet.

At hus og hytter av tre er økende i popularitet er det ingen tvil om. Boken “Cabin Porn” har vært en bestselger i mange land verden rundt. Folk synes det rett og slett er gøy å se på bilde av trehytter, og mange drømmer seg naturligvis bort i drømmen om egen hytte. Det er noe helt spesielt med trehytter, de skaper en koselig atmosfære skapt for avslapning.

Men man er ikke alene om å bygge hytter og hus av tre her i Skandinavia. Også i Japan har de lange tradisjoner med å bruke tre. Men mens husene i Norge er designet for å vare i hundrevis av år, er husene i Japan kun laget for å vare i et par-tre tiår. Grunnen til dette er jordskredfaren i landet, man tror at huset kommer til å bli ødelagt uansett.

I land som har store skoger er man heldig at man kan bruke denne ressursen til bygging av hus. Men det eksperimenteres faktisk også med bygging av skyskrapere i tre. Dette blir sett på som en mer bærekraftig måte å bygge på, og kommer nok bare til å øke i popularitet i årene som kommer. Og det er selvsagt bra ikke bare for miljøet, men også for samfunnet. Bygg i tre er nemlig mye finere å se på enn bygg laget av andre materialer. Det er for eksempel mange østblokkland gode eksempler på. Den norske etterkrigsarkitekturen var dessverre preget av mye av det samme som man finner i disse landene.